Wat is AliExpress?

aliexpress wat is dat

Aliexpress is een van de grootste Chinese webwinkels ter wereld. Eigenlijk is E commerce platform een beter woord om deze internet gigant te omschrijven. Aliexpress werd in 2010 opgericht en vloeit voort uit de in 1999 Alibaba groep. De door Jack Ma opgerichte Alibaba groep behoort tot de grootste techbedrijven ter wereld.

Aliexpress verkoopt, in tegenstelling tot wat je zou denken, zelf helemaal geen producten. Het is gericht op Chinese particulieren of kleinere bedrijven die via het platform de kans krijgen om hun producten wereldwijd te verkopen.

Eigenlijk een beetje hetzelfde als bijvoorbeeld Bol.com doet met de uitzondering dat Bol.com zelf wel producten verkoopt.

De “Early Days”

In beginsel was AliExpress bedoeld om de verkoop van bulkproducten aan bedrijven wereldwijd te verkopen. Er was toen nog sprake van een “MOQ” ofwel Minimum Order Quantity. Deze minimale afname lag meestal rond de 25 tot 50 stuks van een product.

Inmiddels is het platform het toneel van verkopers die hun waren met plezier ook per stuk verkopen aan particuliere afnemers over de hele wereld.

 

Alibaba’s Imperium

AliExpress is slechts 1 van de takken van de Alibaba groep, het inmense imperium omvat een grote hoeveelheid aan webwinkels en andere services waaronder: TMall, TaoBao en AliPay.

De Alibaba groep is goed voor een jaarlijkse omzet van rond de 40 miljard dollar, ruim 80% van de omzet komt voor rekening van E Commerce activiteiten. Naast E commerce zet de groep zwaar in op kunstmatige intelligentie, fysieke warenhuizen, cloud diensten en betaaldiensten zoals AliPay.

 

Populariteit AliExpress

De populariteit van AliExpress is gigantisch, de website staat in vele landen in de top 10 populairste websites. Het enorme succes heeft er inmiddels ook toe geleid dat AliExpress zijn vleugels uitslaat en zijn distributiecentra op Europees grondgebied vestigt.

Zo zijn er al AliExpress distributiecentra in Duitsland, Spanje en Frankrijk. Nederland en Belgie zijn al een tijd lang in de strijd om ook een Ali Warehouse op hun grondgebied te mogen vestigen. De laatste stand van zaken is dat de keuze waarschijnlijk gaat vallen op Luik in Belgie.

 

Wat kun je allemaal kopen op Aliexpress?

De vraag kan misschien beter zijn: wat is er niet te koop op AliExpress? Ik daag je in ieder geval uit om een product te vinden wat niet aangeboden wordt ;-). De keuze is werkelijk waar te groot om op te noemen en ik zal dan ook geen bloemlezing gaan houden.

Het aanbod varieert van tandenstokers tot opblaasdoolhoven en van kermisattracties tot electronica.

Met name de chinese smartphones en andere electronica is sterk in opmars en dat heeft alles te maken met de in de afgelopen jaren sterk toegenomen kwaliteit en lage prijzen.

 

Waarom is alles zo goedkoop op Aliexpress?

Als je voor het eerst op AliExpress rondsnuffelt zal een van de eerste dingen zijn die je jezelf afvraagt: hoe kan dit allemaal zo goedkoop zijn?

Dit heeft alles te maken met het feit dat je je spullen voornamelijk bij producenten zelf bestelt.

Er zitten dus geen handvol tussenpersonen en handelaren tussen die producent en jou. Daarnaast liggen de prijzen voor arbeid in China ver onder wat we in Nederland gewend zijn.

 

Hoe zit het met kwaliteit op Aliexpress?

De kwaliteit op AliExpress varieert, en dat is zwak uitgedrukt. Het varieert echt van rommel tot zeer hoogwaardige producten.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om een redelijke indruk te krijgen van de kwaliteit van hetgeen jij wilt bestellen. Daarvoor hoef je over het algemeen alleen maar bij de reviews te kijken. Zijn dit er een behoorlijk aantal? Dan kun je hier vrij zeker op vertrouwen. (lees hier meer over de betrouwbaarheid van Aliexpress)

Het review systeem bij AliExpress is “gesloten”, dat wil zeggen dat enkel klanten die daadwerkelijk iets gekocht hebben ook een review kunnen plaatsen. Daarnaast is het voor verkopers niet mogelijk om reviews te “censureren”.

Heeft een artikel dus een behoorlijk aantal reviews, dan is het beeld wat daarin naar voren komt dus representatief voor wat je zult ontvangen.