Is AliExpress betrouwbaar?

aliexpress betrouwbaar

Is Aliexpress betrouwbaar? Kun je hier wat bestellen zonder risico te lopen? Wat als de kwaliteit niet goed is? Wat als mijn pakket kwijtraakt?

Allemaal vragen die ongetwijfeld door je hoofd gaan als je Aliexpress nog niet kent. Het korte antwoord op de vraag: Is Aliexpress betrouwbaar is: JA.

En ik zal ook exact aan je uitleggen waarom dat zo is. Aliexpress heeft er alle belang bij om betrouwbaar te zijn, het is een van de redenen waarom ze zo groot zijn geworden. Het grootste belang wat ze hebben is om te zorgen dat ze tevreden klanten hebben. Er zijn om die reden dan ook een aantal beschermingsmaatregelen voor jou als consument.

Elk van deze maatregelen zijn gericht op jouw als klant en, in mindere mate, op de verkopende partij (Aliepxress is immers enkel een platform met vele externe verkopers)

Aliexpress kopersbescherming

Als jij een bestelling plaatst werkt het als volgt: jij betaalt voor jouw bestelling, jouw geld komt echter niet meteen bij de verkoper terecht maar bij Aliexpress. Deze houden het geld vast totdat jij hebt bevestigd dat je jouw zending in goede orde hebt ontvangen. Pas op dat moment gaat Aliexpress over tot het uitbetalen van de verkoper.  En zelfs als jij de ontvangst al bevestigd hebt, maar iets later tot de ontdekking komt dat je toch niet happy bent, ben je nog steeds beschermd.

Dit alles valt onder de Aliexpress Buyer Protection, je kan hier, als nodig, gebruik van maken door een zogenaamd “Dispuut” te openen. (lees hier hoe je dat exact moet doen)

Door deze opzet is het eigenlijk onmogelijk voor kwaadwillende verkopers om te frauderen, ze krijgen immers geen geld voordat jij duidelijk hebt aangegeven alles ontvangen te hebben EN tevreden te zijn met de geleverde artikelen.

Aliexpress beoordelingen

Wat Aliexpress ook betrouwbaar maakt is het beoordelingssysteem. Dit levert een soort zelfreinigend vermogen op waardoor verkopers die slechte kwaliteit verkopen of op een andere manier onvrede wekken bij de klant, snel boven komen drijven. Verkopers hebben allemaal een goed zichtbare “algehele ranking” en bij een (te) lage ranking grijpt Aliexpress zelfs in. Een verkoper wordt aangesproken door het platform en in uiterste geval wordt zijn account gesloten.

Voor jou als klant is het beoordelingssysteem ook perfect, je kan in 1 oogopslag zien wat de gemiddelde tevredenheid is. Daarnaast kan er, per product, gereviewd worden door klanten. Dit levert een enorme schat aan informatie op omtrent het product, maar ook de snelheid van verschepen etc.

Het beoordelingssysteem is gesloten, dat wil zeggen dat alleen daadwerkelijke kopers een review kunnen achterlaten. Toegegeven, geen enkel beoordelingssysteem is waterdicht maar met deze werkwijze, en zeker de hoeveelheid reviews, wordt het erg lastig om te frauderen.

Beoordeling product

Als je op de productpagina bent kun je eenvoudig zien hoe tevreden mensen gemiddeld zijn met het betreffende product. Hier kun je een boel erg nuttige informatie terugvinden. Er is zelfs een selectiemogelijkheid om alleen de beoordelingen van Nederlandse klanten te laten zien!

Hoe tevreden zijn mensen over dit product

  • Hoe past het product (bijv kleding & schoenen), het leuke is dat veel kopers namelijk ook hun lengte en gewicht delen. Zo heb jij een mooi referentiekader.
  • Hoe lang deed het pakket erover.
  • Is de kleur net zo mooi als op de foto

Etc etc etc.

De product beoordelingen vind je net onder het eerste fotoblok door op het tabje: Feedback.

Beoordeling verkoper

Je kan de beoordeling van een verkoper in zijn geheel zien door te klikken op de verkopersnaam net onder het eerste fotoblok, je komt nu in de “store” van betreffende verkoper. Vervolgens klik je bovenin de menubalk op Feedback. Je krijgt nu een gedetailleerd overzicht van de prestaties van de verkoper.

aliexpress beoordelingen verkoper

 

Conclusie

Het is volkomen veilig om producten te kopen via Aliexpress, en zolang je altijd even de reviews van een product checkt is de kans op miskoop ook vrij minimaal. Overkomt het je dan nog dat je niet blij bent, kun je altijd nog een dispuut openen. Het is dus erg lastig om een nare ervaring te hebben als je op Aliexpress koopt!