Invoerrechten Douanekosten AliExpress

aliexpress invoerrechten betalen

Hoe zit dat met Aliexpress en invoerrechten & douanekosten? Hoe voorkom je dat? Waar moet je rekening mee houden? Het ultieme horrorscenario is natuurlijk dat je voor een mooie prijs iets hebt besteld op Aliexpress maar vervolgens geconfronteerd wordt met een norse Postbode. Deze geeft aan dat je nog even X euros moet betalen voor je het pakket in ontvangst mag nemen. Of je ontvangt een zogenaamde “Waardebrief” vanuit Post NL waarbij je gevraagd wordt om details te verstrekken rondom jouw bestelling.

Wat zijn de mogelijke scenarios, wat zijn de tips en trucs om dit te voorkomen? Wanneer moet je eigenlijk invoerrechten en/of importheffing betalen?

Ik ga je in dit artikel meenemen in de wondere wereld van invoerrechten, douanekosten en importheffing als je iets op Aliexpress besteld.

LET OP: dit artikel is enkel voor educatieve doeleinden en is niet bedoeld om invoerrechten / BTW heffingen te ontlopen. 

LET OP: vanaf 1-7-2021 veranderen de regels tav BTW vrijstelling. Lees de gevolgen hier.

 

Wanneer moet je invoerrechten / invoerheffing betalen bij Aliexpress bestellingen?

De regels zijn vrij eenvoudig:

  • Bij bestellingen onder de E22,- hoef je nooit iets te betalen (Eventuele verzend- en verzekeringskosten tellen niet mee voor die € 22)
  • Bij bestellingen boven de E22,- ben je 21%BTW verschuldigd over het aankoopbedrag
  • Bij bestellingen boven de E150,- ben je, naast de 21% BTW, ook invoerheffing verschuldigd. (deze tarieven varieren per artikelgroep en zijn hier terug te vinden)

Deze kosten worden dan nog vermeerderd met een bedrag aan “behandelingskosten” of “inklaringskosten”. Bij Post NL bedraagt dit bijvoorbeeld E13,-.

Hoe komt jouw bestelling het land binnen?

Als eerste is het goed om een onderscheid te maken tussen de verschillende verzendmethoden. Deze bepalen namelijk in grote mate of je risico loopt op het betalen van invoerrechten. Jouw pakket kan feitelijk maar op 2 manieren het land binnenkomen, via Post of via een Express dienst en dat maakt al een enorm verschil.

Aliexpress via Post

Als je Aliexpress bestelling via een “Post kanaal” het land binnenkomt heb je om te beginnen een enorm voordeel. Naast het feit dat het de goedkoopste (vaak gratis) methode is, is er namelijk nog wat anders aan de hand. Post pakketten vallen namelijk onder een andere douaneregeling dan bij een Express vervoerder. Jouw bestelling valt namelijk onder de Postregeling en dat werkt net even wat anders.

Bestellingen die vanuit China met de Post komen, komen in enorme hoeveelheden, meeste per vliegtuig, het land binnen. Het gaat hier om vele tienduizenden zendingen per dag en dit komt allemaal binnen in een zogenaamd sorteercentrum. Het probleem voor de douane is hier dat er op voorhanden geen data beschikbaar is over wat er eigenlijk allemaal binnenkomt. (Die data is er overigens naderhand ook eigenlijk niet.)

De douane heeft dus geen flauw idee wat er in die enorme massa pakketjes zit en aangezien er in de regel waardes opstaan die zelden de $1,- overstijgen is dit totaal niet controleerbaar. Hier is echter wat op verzonnen! Post NL is verantwoordelijk voor de inklaring van de goederenstroom, hierbij maken ze gebruik van het “steekproef mechanisme”.

Dit wil niks anders zeggen dan dat er uit deze enorme stroom, willekeurig, enkele pakketten worden gehaald waarbij het vermoeden bestaat dat er een waarde boven de E22 inzit.

Als het pakket eruit is gehaald wordt dit geopend, als er dan aanleiding is om te vermoeden dat de waarde weleens hoger dan E22 zou kunnen zijn gaat er een zogenaamde “waardebrief” naar de ontvanger, jij dus. In de brief staat netjes dat jij een pakket gaat ontvangen van buiten de EU, en dat Post NL verplicht is om de inklaring te doen. Ze hebben echter niet voldoende informatie om de inklaring te doen en jij moet “bewijs” aanleveren om aan te tonen hoeveel jij hebt betaald voor de bestelling.

Je kunt dit eenvoudig online doen middels deze link. Via deze link vul je jouw gegevens in en upload jij het bewijs. Het bewijs kan bestaan uit een printscreen van jouw bestelling (vanuit je Aliexpress Orders) en een printscreen vanuit je internetbankieren waarop het bedrag zichtbaar is dat je hebt betaald.

Voorkomen van invoerrechten Aliexpress via de Post

Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken te bedenken om, ook bij bestellingen boven de E22,- te voorkomen dat je invoerrechten of douanekosten moet betalen. Ook als je een waardebrief van Post NL ontvangt. De verkopers op Aliexpress zijn over het algemeen zeer behulpzaam en kennen de grens van E22,- ook. Een aantal oplossingen om te voorkomen dat jij invoerrechten moet betalen kunnen zijn:

Jij komt overeen met jouw verkoper dat:

  • Hij een bedrag van onder de E22,- op het pakket zet. (Dit is echter niet een hele sterke want dat doen ze eigenlijk allemaal en dat weerhoudt Post NL er niet van jouw pakket er toch uit te pikken)
  • Hij het artikel in tweeen splitst. Waarbij 1 van de 2 delen dan onder de E22,- zit. Op het moment dat jij dan bewijs moet uploaden laat je netjes de printscreen en betaling zien van jouw bestelling. Het andere deel (boven de E22,-) upload je dan uiteraard niet.
  • Hij het artikel splitst in 1 x artikel en 1 x verzendkosten, waarbij het artikel uiteraard onder de E22,- blijft en de verzendkosten de rest van het bedrag vertegenwoordigen.

Bij de laatste 2 opties is het belangrijk dat je ook 2 keer betaalt, dit om de printscreen vanuit jouw internetbankieren omgeving te laten kloppen met het bedrag van de printscreen van jouw bestelling in jouw Aliexpress Orders.

Ook zuiver voor educatieve doeleinden: het risico van deze methode ligt hierbij niet echt bij de particuliere ontvanger. Jij bent namelijk niet degene die de aangifte doet. Post NL is in dit geval verantwoordelijk voor de aangifte, jij kan altijd een typefoutje maken…

Aliexpress via UPS, DHL, Fedex etc.

Als je jouw Aliexpress bestelling via een van de “Expressdiensten” laat komen is er eigenlijk weinig (lees geen) ruimte of kans om invoerrechten te ontlopen. In tegenstelling tot de Post regeling vallen koeriersbedrijven daar niet onder. Dat wil zeggen dat deze al een opgaaf van goederen hebben verstrekt aan de douane nog voordat het vliegtuig in Nedeland ubehaupt aan de grond staat.

De selectie van pakketten wordt bij een expressvervoerder gemaakt op basis van de zogenaamde “blauwdruk”. Dit is een algoritme wat bij de douane in gebruik is en selecteert de pakketten die ze “willen zien”. En je kan er redelijk donder op zeggen dat jouw particuliere zending, vanuit China, gezien moet worden. Dit betekent op zijn beurt dat de douane het pakket inspecteert en bij het ontbreken van een deugdelijke waardeopgaaf zelf overgaat tot waardebepaling. (Deze pakt in de regel niet gunstig uit)

Conclusie

Als je via de Post bestelt altijd even goed nadenken en met je verkoper overleggen aangaande de waarde, bij Express vervoerders loop je een enorme kans op het moeten betalen van invoerrechten.