BTW betalen invoer Aliexpress vanaf 1-7-2021 Vrijstelling vervalt

Hoe zit het met het vervallen van de “Vrijstelling BTW” waardoor je nu je Aliexpress aankopen nog bezorgd krijgt zonder iets te hoeven betalen?

Zoals je hier kunt lezen is de huidige situatie dat je, als particulier, geniet van een vrijstelling van BTW onder de E22.50. Slecht nieuws echter want deze vrijstelling gaat verdwijnen per 1 juli 2021. Dit zou al eerder in werking treden maar werd uitgesteld. Het heeft er echter alle schijn van dat de vrijstelling vanaf 1-7-2021 toch echt gaat verdwijnen.

Wat betekent het vervallen van de BTW vrijstelling?

Het hele systeem van invoeren van producten vanuit buiten de EU gaat op de schop. De belangrijkste verandering voor jou als Aliexpress bezoeker is dat je vanaf 1 juli 2021 ALTIJD BTW dient te betalen over jouw aankoop die vanuit China afkomstig is.

Dit betekent nogal wat, zowel voor jou als consument als voor de verkoper die zijn spullen vanuit China aan jou levert. (Overigens geldt de nieuwe regeling ook voor producten die vanuit een ander EU land aan jou worden geleverd.)

Het gaat dus kort door de bocht betekenen dat jij meer geld kwijt bent aan jouw aankoop. En dat de verkoper er een administratieve taak bij gaat krijgen.

 

Alles op een rij:

De vrijstelling voor de invoer van goedkope bestellingen tot een waarde van E22,50 euro verdwijnt. Er is dus BTW verschuldigd bij ELKE invoer.

Dit is van toepassing wanneer goederen worden ingevoerd in een ander EU land dan het EU land van bestemming en is van toepassing op zowel particulieren als bedrijven.

De verkoper in China kan gebruik maken van een systeem wat ontwikkeld is om een en ander te stroomlijnen. Dit systeem heet afgekort: OSS  (One Stop Shop). Dit systeem kan door verkoper gebruikt worden voor het doen van aangifte van de verkopen wanneer aan de voorwaarden is voldaan. Een van de voorwaarden is dat de orderwaarde onder de E150,- ligt.

Als jouw verkoper dit systeem hanteert zal hij de BTW dus al aan jou doorrekenen. Bij de verzending gebruikt hij zijn eigen OSS BTW nummer en krijg jij je pakket gewoon geleverd zonder iets te hoeven betalen. (de BTW draagt verkoper immers al af)

Indien verkoper dit systeem niet hanteert komt de BTW rekening dus bij jouw terecht en dient voldaan te worden bij invoer (in dit geval levering bij jou aan de deur).

Voor Aliexpress kopers die producten inkopen voor wederverkoop: de artikel 23 procedure blijft onverminderd en ongewijzigd van kracht.

 

Hoe ontloop je de gevolgen van BTW vrijstelling?

Actief ontlopen is uiteraard niet toegestaan, wel is het zo dat er ten aanzien van de waarde van de inhoud natuurlijk nooit iets duidelijk is. Chinese verkopers zijn berucht om het vermelden van waardes van $0,50 ongeacht wat ze aan je versturen. Je mag zelf NOOIT vragen aan verkoper om een lagere waarde te vermelden, je bent dan strafbaar. Als de verkoper dit doet zonder dat jij het weet kun jij hier helaas weinig aan doen.

Inkopen in 1 van de Europese magazijnen: zoals je al wel ziet op Aliexpress zijn er steeds meer magazijnen in Europa van waaruit je goederen verstuurt worden. Belgie, Spanje, Duitsland, Frankrijk etc en de lijst wordt langer en langer. Inkoop van een product in een europees magazijn is de BTW in principe geregeld en hoef je je geen zorgen te maken. Uiteraard betaal je wel een wat hogere prijs en indirect betaal je de BTW uiteindelijk toch.

 

Updates

Houd dit artikel in de gaten, veel is nog onduidelijk en bovenstaand is op basis van wat we nu weten. Het kan dus zo maar zijn dat hier nog veranderingen in optreden. Zodra er nieuws is zullen we dit artikel updaten.