Betrouwbare AliExpress verkopers, hoe vind je die?

aliexpress verkopers betrouwbaar

Op Aliexpress kun je veilig en vertrouwd kopen (lees daar hier meer over). Je bent afdoende beschermd met “Buyer protection” en loopt feitelijk een nihil risico.

Daarnaast is, met name door goede afspraken met Post NL, de leverketen transparant en kun je jouw bestelling over het algemeen stap voor stap volgen middels track & trace.

Maar hoe betrouwbaar de site ook, hoe betrouwbaar zijn de verkopers? (Aliexpress is alleen het platform en bestaat uit duizenden afzonderlijke verkopers, lees hier hoe dat werkt)

Want betrouwbaarheid gaat natuurlijk niet alleen om het wel of niet krijgen van jouw bestelling. Het gaat ook over WAT je uiteindelijk krijgt. Want de Ali verkopers zijn soms meesters met Photoshop en dat kan bij tijd en wijle nog weleens zorgen voor een nare (of rare) verassing. Let wel, het gaat hier niet om “ernstige vormen van oplichterij” of dergelijke.

Het gaat wel over het goed kijken en opletten wat je nou exact besteld en wat je vervolgens geleverd krijgt.

 

Check de foto’s en let op “abnormaliteiten”

Als eerste zie jij natuurlijk op Aliexpress een foto, daar ga je op af. Nu is het zo dat die fotos nog al eens opgeleukt worden in bijvoorbeeld Photoshop. Die ring met zirkonia “Diamantjes” lijkt op die foto zo te shinen dat het wel echte diamant lijkt! En die opdruk op dat goedkope tshirt lijkt echt wel van enorm goede kwaliteit.

Hetzelfde geldt voor afmetingen, verkopers hebben soms de eigenschap om hun product in een ander plaatje te photoshoppen waardoor het artikel wat ze verkopen veel groter (of kleiner) lijkt dan het echt is.

Takeway 1: Laat je niet foppen en ga niet alleen op de foto af.

 

Titels, neem ze met een korrel zout

Let op de titels, er is al snel sprake van “Silk” (zijde) of “Genuine Leather” (echt leder) terwijl het product in kwestie er zelfs niks mee te maken heeft.

Takeaway 2: laat je niet op het verkeerde been zetten door product titels

 

Check de beschrijving

Bij elk product staat een “Product description”. Hier staat vaak een uitgebreide beschrijving van het artikel, hier kom je vaak al iets meer te weten over het geen daadwerlijk wordt aangeboden. Laat je ook hier niet op het verkeerde been zetten. Verkopers willen graag iets verkopen en de fantasie wordt soms de vrije loop gelaten.

Takeway 3: blijf kritisch, je weet nog steeds niks zeker 😉

 

Specificaties, hier moet je zijn

Elk product kent de “Specificaties” tab. Hier kun je de echt relevante informatie vinden omtrent materiaal en afmetingen. Als je een product ziet wat “Silver Sterling” in de titel heeft staan zal niet zelden “Zinc Alloy” (zink legering) in de specificaties hebben staan. De specificaties kloppen (mijn persoonlijke lange ervaring) vaak behoorlijk goed.

Takeaway 4: met het lezen van de specificaties ben je aardig op weg.

 

Review, de belangrijkste indicator!

Reviews, dit is zonder twijfel de belangrijkste om naar te kijken. Wat een verkoper ook schrijft of hoe mooi hij zijn foto ook heeft bewerkt, klanten liegen niet.

Op Aliexpress is het reviewsysteem behoorlijk gesloten. Dat wil zeggen dat er alleen een review geplaatst kan worden door een klant die het artikel ook daadwerkelijk heeft besteld. Natuurlijk is geen enkel systeem waterdicht. Tegelijk kun je stellen, zeker bij producten met veel beoordelingen, dat wat je ziet staan representatief is.

Lees dus goed de beoordelingen door en vorm op basis daarvan je eigen beeld. Leuke optie bij de beoordelingen: je kunt je eigen landenvlaggetje aanvinken, je ziet dan beoordelingen die door Nederlandse klanten zijn gedaan. En onthoud: als Nederlanders overwegend positief zijn, dan moet het wel echt heel goed zijn 😉

Takeway 5: beoordelingen moeten de doorslag geven.

 

 

Samenvattend:

Verkopers zijn over het algemeen te goeder trouw, Aliexpress is ook erg streng voor zijn verkopers. Het platform accepteert geen praktijken waarbij jij als klant in het nadeel bent.

Hanteer onderstaande punten en je zult zien dat je niet snel teleurgesteld zal zijn in jouw aankoop:

  • Takeway 1: Laat je niet foppen en ga niet alleen op de foto af.
  • Takeaway 2: laat je niet op het verkeerde been zetten door product titels
  • Takeway 3: blijf kritisch, je weet nog steeds niks zeker 😉
  • Takeaway 4: met het lezen van de specificaties ben je aardig op weg.
  • Takeway 5: beoordelingen moeten de doorslag geven.